Fjäderfä

Fjäderfä är underbara djur med en fantastisk personlighet och många former. Själv har jag höns som jag älskar i en hobbybesättning.

Höns

Höns gillar grönbete och man bör räkan med att de ska ha tillgång till detta om man har en hobbybesättning. Har man en större besättning är detta tyvärr sällan möjligt. De är också väldigt rörliga och nyfikna djur så utomhusutrymmet bör vara så stort som möjlig. Själva hönshuset bör däremot vara mindre så att det håller värmen under vintern. De flesta höns får förvisso inte några större problem vid lägre temperaturer men de ökar sin foderkonsumtion och vattnet fryser så man bör ha 2-3 höns per kvadratmeter inomhus beroende på hönsens storlek. Man bör också vara medveten om att revirbildning sker vid ca 25 vuxna individer vilket gör att detta kan anses som en vanlig flockstorlek.

De lägger ägg olika färger men de vanligaste är vita och bruna och har man en god hushållshöna kan hon värpa mellan 150-200 ägg per år. Värphybriderna värper det dubbla men håller inte den höga produktionen under flera år vilket hushållshönan kan göra. Har man hobbyhöns som har tillgång till bete får man en härligt gul gula som färgar sockerkakor, omeletter och pannkakor i en saffransgul läcker färg. Om hönan vill och får möjlighet så ruvar hon fram sina kycklingar på 21 dagar men har man ingen ruvningsvillig höna så fungerar en äggkläckningsmaskin.

Foder mässigt så klarar hon sig på blandsäd, hushållsrester, grönt och småkryp under den varmare årstiden men behöver extra säd eller majs på vinter. Annars så fungerar naturligtvis fullfodren utmärkt och är en nödvändighet i större besättningar.

Ankor

Det bästa är naturligtvis om man har tillgång till en sjö eller ett vattendrag där det kan hitta en stor del av sin föda men en balja eller en liten damm kan också duga. I trädgårdar är de dessutom hjälpsamma då de äter både sniglar och ogräs. Annars består basfodret av krossad säd eller hönsfoder men man bör komma ihåg att de gillar att blöta sitt foder.

En vanlig anka kan lägga över hundra ägg per år och man bör vara rädda om de ruvvilliga ankorna då en god ruvanka är viktig att ha i flocken. Saknas denna är äggkläckare ett alternativ. Ruvningstiden är 28 dagar men för en myskanak är det ca 34 dagar.

Gäss

Gåsen behöver vatten att tvätta sig i, simma i och para sig i annars mår de inte bra. Utöver det älskar det att beta gräs och vill man få bra tillväxt är en åker med spillsäd eller efterlämnade småpotatis lönsamt.

I februari till mars påbörjar gässen sin parning och värpning och plockar man kontinuerligt bort äggen kan honorna lägga 20-40 stycken, annars nöjer hn sig med 10 för att börja ruva. Efter ca 30 dagar kläcks äggen och man bör vara medveten om att gässen lever i en väl sammansvetsad flock så vill man utöka sin besättning bör man behålla en gässling hona från kläckningen. Det är lättare att byta ut hanen men äldre honor kan sörja sin make under flera år. En hane till 1-6 honor brukar fungera bra

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)