Häst

Jag har arbetat med och haft hästar under större delen av mitt liv och jag har prövat på samtliga grenar utom western, även om jag inte skulle tacka nej om chansen gavs.

Hästar är mycket sociala djur och bör, om möjlighet finns, få gå ihop men en kompis. Unga hästar ska inte behöva växa upp ensamma och man bör låta fölen vänjas av från sin mor när stoet vill. Hon klarar detta utmärkt själv, även om hon är dräktig. Vi behöver inte vänja av fölen längre som man behövde förr när stona skulle ut och arbeta. Då var det inte lämpligt att ha med äldre föl som inte längre gick tätt intill sin mor.

De är grovfoder omvandlare vilket gör att deras basföda är gräs och man ska aldrig underskatta ett bra hö och ett fint bete. Kraftfodret är bara ett komplement och hästar har en begränsad förmåga att ta till sig detta fodermedel.

4tp-lusen-2011-12-06.jpg

. Det är också viktigt att förstå att man inte kan fodra en häst i form. De är inte i bättre kondition för att de lagt på fett i överlinjen även om de ser fina ut. Det är viktigt att förstå att varje extra kilo är ett extra kilos belastning på leder och ligament vilket i slutändan kan orsaka förslitningsskador.

Vi vill göra så mycket men våra hästar men det är viktigt att förstå hur man bygger upp dem. Muskulärt kommer de i form fort men skelettet växer långsamt. Det är också viktigt att minnas att tillväxtszonerna i ryggen inte sluts förrän tidigast vid 6 års ålder vilket gör att man bör vara försiktig. Med god planering och kunskap kan vi komma långt med våra hästar men slarvar man blir det hela kostsamt. 

dscf5003.jpg

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)